Psyllium je druh vlákniny, která se chová jako jemné, objem tvořící projímadlo.
Lidé mohou tento doplněk vlákniny zahrnout do svého jídelníčku a pravidelně ho užívat jako součást zdravé stravy.
Co je psyllium?
Psyllium je rozpustná vláknina získaná ze semen Plantago ovata, byliny pěstované hlavně v Indii.
Psyllium se používá jako doplněk stravy, který můžete sehnat ve formě kapslí nebo hrubšího prášku.
Díky své vynikající rozpustnosti ve vodě může psyllium absorbovat vodu a stát se hustší lepkavou směsí, která odolává trávení v tenkém střevě.
Odolnost vůči trávení mu umožňuje regulovat vysokou hladinu cholesterolu, triglyceridů a hladiny cukru v krvi. Kromě toho může pomoci při regulaci hmotnosti a zmírnit mírný průjem a zácpu.
Výhody
Psyllium je k dispozici v různých formách a má mnoho zdravotních benefitů.
Psyllium zmírňuje zácpu
Jedna ze studií ukázala, že užívání 5,1 g psyllia, dvakrát denně, po dobu 2 týdnů významně zvýšilo obsah vody a hmotnost stolice. U 170 jedinců s chronickou zácpou zrychlilo i celkový pohyb střev.
Může pomoci při léčbě průjmu
Výzkum ukazuje, že psyllium může průjem zmírnit. Způsobuje to fakt, že psyllium má vysokou schopnost absorbovat vodu. Může tak zvětšit tloušťku stolice a zpomalit její průchod tlustým střevem.
Může snížit hladinu cukru v krvi
Užívání vlákniny v podobě psyllia dokáže zpomalit trávení potravy, což pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
Může podpořit pocit sytost a hubnutí
Psyllium může pomoci regulovat pocit sytosti zpomalením vyprazdňování žaludku a snížením chuti k jídlu.
Prospěšné pro srdce
Americká kardiologická asociace (AHA) tvrdí, že vláknina může zlepšit hladinu cholesterolu a snížit riziko srdečních chorob, cévní mozkové příhody, cukrovky 2. typu a obezity.
Dávkování
Běžná dávka psyllia je 5–10 g, s jídlem, minimálně jednou denně. Pokud jde o vlákninu, nadměrná konzumace může uškodit. Důležité je ji zapíjet dostatečným množstvím vody a poté pravidelně dodržovat pitný režim po celý den.
Tento článek vychází z www.medicalnewstoday.com, kde také naleznete více informací o tomto tématu.
Zdroje:
- 1. Verma, A., & Mogra, R. (2013). Psyllium (Plantago ovata) husk: A wonder food for good health.
https://www.ijsr.net/archive/v4i9/SUB158459.pdf - 2. Lambeau, K. V., & McRorie, J. W. (2017). Fiber supplements and clinically proven health benefits: How to recognize and recommend an effective fiber therapy.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5413815/ - 3. Jovanovski, E., et al. (2018). Effect of psyllium (Plantago ovata) fiber on LDL cholesterol and alternative lipid targets, non-HDL cholesterol and apolipoprotein B: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.
https://academic.oup.com/ajcn/article/108/5/922/5098499 - 4. McRae, M. P. (2018). Dietary fiber intake and type 2 diabetes mellitus: An umbrella review of meta-analyses.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5883628/ - 5. McRorie, J. W. (2015). Evidence-based approach to fiber supplements and clinically meaningful health benefits, part 1: What to look for and how to recommend an effective fiber therapy.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4415962/ - 6. Stevens, J., et al. (1988). Comparison of the effects of psyllium and wheat bran on gastrointestinal transit time and stool characteristics.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2831263 - 7. McRorie, J. W. (1998). Psyllium is superior to docusate sodium for treatment of chronic constipation.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9663731 - 8. Murphy, J., et al. (2000). Testing control of radiation-induced diarrhea with a psyllium bulking agent: A pilot study [Abstract].
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11894282 - 9. Washington, N., et al. (1998). Moderation of lactulose-induced diarrhea by psyllium: effects on motility and fermentation [Abstract].
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9459381 - 10. Xiao, Z., et al. (2020). The effect of psyllium consumption on weight, body mass index, lipid profile, and glucose metabolism in diabetic patients: A systematic review and dose‐response meta‐analysis of randomized controlled trials [Abstract].
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.6609 - 11. Hall, M., & Tanis, F. (2012). Do fiber and psyllium fiber improve diabetic metabolism [Abstract]?
https://www.ingentaconnect.com/content/ascp/tcp/2012/00000027/00000007/art00006;jsessionid=1e427qn2p1fv9.x-ic-live-03 - 12. Noureddin, S., et al. (2018). Effects of psyllium vs. placebo on constipation, weight, glycemia, and lipids: A randomized trial in patients with type 2 diabetes and chronic constipation.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S096522991830133X?via%3Dihub - 13. Wolever, T. M., et al. (1991). Effect of method of administration of psyllium on glycemic response and carbohydrate digestibility.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1654354 - 14. Bajorek, S. A., & Morello, C. M. (2010). Effects of dietary fiber and low glycemic index diet on glucose control in subjects with type 2 diabetes mellitus [Abstract].
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20959501 - 15. Gibb, R. D., et al. (2015). Psyllium fiber improves glycemic control proportional to loss of glycemic control: A meta-analysis of data in euglycemic subjects, patients at risk of type 2 diabetes mellitus, and patients being treated for type 2 diabetes mellitus.
https://academic.oup.com/ajcn/article/102/6/1604/4555168 - 16. Pal, S., & Radavelli-Badatani S. (2012). Effects of psyllium on metabolic syndrome risk factors [Abstract].
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22863407 - 17. Brum, J. M., et al. (2016). Satiety effects of psyllium in healthy volunteers.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666316301738?via%3Dihub - 18. Pal, S., et al. (2011). The effect of a fibre supplement compared to a healthy diet on body composition, lipids, glucose, insulin and other metabolic syndrome risk factors in overweight and obese individuals.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20727237 - 19. Darooghegi, M. M., et al. (2020). The effects of psyllium supplementation on body weight, body mass index and waist circumference in adults: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials [Abstract].
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30880409 - 20. de Bock, M., et al. (2012). Psyllium supplementation in adolescents improves fat distribution & lipid profile: A randomized, participant-blinded, placebo-controlled, crossover trial.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3407232/ - 21. Wei, Z.-h., et al. (2008). Time- and dose-dependent effect of psyllium on serum lipids in mild-to-moderate hypercholesterolemia: A meta-analysis of controlled clinical trials.
https://www.nature.com/articles/ejcn200849 - 22. Ziai, S. A., et al. (2005). Psyllium decreased serum glucose and glycosylated hemoglobin significantly in diabetic outpatients [Abstract].
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16154305 - 23. Whole grains, refined grains, and dietary fiber. (2019).
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/whole-grains-refined-grains-and-dietary-fiber - 24. Clark, C. C. T., et al. (2020). The effect of psyllium supplementation on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.
http://kjim.org/journal/view.php?doi=10.3904/kjim.2019.049 - 25. Jalanka, J., et al. (2019). The effect of psyllium husk on intestinal microbiota in constipated patients and healthy controls.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6358997/ - 26. Gill, P. A., et al. (2018). Review article: Short chain fatty acids as potential therapeutic agents in human gastrointestinal and inflammatory disorders.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apt.14689 - 27. Sivaprakasam, S., et al. (2016). Benefits of short-chain fatty acids and their receptors in inflammation and carcinogenesis.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4942363/ - 28. Orel, R., & Trop, T. K. (2014). Intestinal microbiota, probiotics and prebiotics in inflammatory bowel disease.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4155344/ - 29. Collado-Chagoya, R., et al. (2018). Plantago psyllium-secondary anaphylaxis. Case report [Abstract].
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29723946