
Vitamín A je důležitý vitamín, který hraje roli v mnoha důležitých tělesných funkcích. Nedostatek nastává, když člověk nemá dostatek vitamínu A k pokrytí potřeb svého těla.
Pestrá strava je pro většinu lidí nejjednodušší způsob, jak získat dostatek vitamínu A. V některých případech mohou lékaři doporučit doplňky nebo jiné formy vitamínu A, které pomohou doplnit velmi nízké zásoby.
Příznaky nedostatku vitamínu A
Příznaky nedostatku vitamínu A se mohou lišit v závažnosti a někteří lidé mohou mít vážnější příznaky než ostatní. Níže jsou uvedeny některé možné příznaky, které mohou lidé zaznamenat:
Problémy spojené s viděním
Podle Americké oftalmologické akademie jsou problémy s viděním běžné u pacientů s nedostatkem vitamínu A.
Oči mohou být zpočátku velmi suché, což může poškodit rohovku a sítnici.
Může se také objevit slepota v důsledku nedostatku vitamínu A. To způsobí, že osoba nebude schopna vidět nebo bude mít problémy s viděním při slabém osvětlení, což nakonec povede k úplné slepotě v noci.
Světová zdravotnická organizace (WHO) poznamenává, že noční slepota je jedním z prvních příznaků nedostatku vitamínu A.
V závažných případech oko stále vysychá a tkáně se mohou hromadit v rohovce. To může vést k zakalení rohovky, rozvoji lézí a poškození rohovky.
Časté infekce
Vitamín A hraje klíčovou roli v imunitním systému. Osoba s nedostatkem vitamínu A se může setkat s častějšími infekcemi, protože tyto infekce nedokáže tak snadno potlačit.
Kožní problémy
Někteří lidé s nedostatkem vitamínu A si mohou všimnout problémů s pokožkou, jako je suchost svědění a tvorba šupinaté kůže. Někteří mohou mít podobné problémy i ve vlasech a na pokožce hlavy.
Problémy s plodností
Vitamín A hraje roli při reprodukci a jeho nedostatek může způsobit neplodnost a potíže s početím dítěte.
Nedostatečný růst
Vitamín A hraje roli při vytváření zdravých buněk. Nedostatek vitamínu může zpomalit růst nebo způsobit, že se u dětí objeví zpomalený růst nebo zpomalení růstu kostí.
Příčiny nedostatku
Příčinou nedostatku vitamínu A je nedostatek vitamínu A v těle nebo skrytý zdravotní problém, který vede k tomu, že tělo nevstřebává nebo nevyužívá vitamín A efektivně.
Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je nedostatek vitamínu A vzácný v rozvinutých zemích, jako jsou Spojené státy, a běžný v rozvojových zemích, kde lidé nemají tolik přístupu k vitamínu A.
Někteří lidé mohou být více ohroženi nedostatkem vitamínu A, nappříklad:
- předčasně narozené děti
- těhotné nebo kojící osoby
- kojenci a malé děti v rozvojových zemích
Navíc se může vyskytnout sekundární nedostatek, u lidí, kteří mají skryté zdravotní problémy, které narušují schopnost těla vstřebat vitamín A, například:
- cystická fibróza
- chronický průjem
- celiakie
- duodenální bypass
- obstrukce žlučovodů
- cirhóza
Malé děti a těhotné osoby v rozvojových zemích jsou vystaveny nejvyššímu riziku závažných účinků nedostatku vitamínu A.
Proč je vitamin A důležitý?
Vitamín A hraje významnou roli v mnoha funkcích v těle. National Institutes of Health (NIH) zmiňuje, že vitamín A je důležitý pro:
- vidění
- imunitní systém
- reprodukční systém
- mezibuněčnou komunikace
Mezi vitamínem A a zrakem existuje důležité spojení. Kromě toho, že pomáhá vytvářet membrány oka a rohovky, je vitamín A klíčovou sloučeninou proteinu v těle zvaného rhodopsin, který absorbuje světlo v sítnici.
Vitamín A také hraje zásadní roli v růstu buněk v jiných částech těla a pomáhá při normální tvorbě a fungování buněk v srdci, plicích, ledvinách a dalších orgánech.
Formy vitamínu A
V lidské stravě existují dvě formy vitaminu A. Prvním z nich je previtamin A, retinol, který pochází z masa, ryb a mléčných výrobků.
Druhou formou jsou karotenoidy provitamínu A, jako je beta karoten. Tyto formy vitamínu A nejsou přímo použitelné, ale tělo si je dokáže přeměnit na použitelnou formu vitamínu A.
Obě formy vitaminu projdou další metabolizací v těle a stanou se aktivní retinální a kyselinou retinovou.
Potraviny bohaté na vitamín A
Existuje celá řada zdrojů vitaminu A. Patří sem rostlinné i živočišné zdroje, takže při dodržení zdravé a vyvážené stravy je obvykle snadné splnit doporučení ohledně příjmu.
Mezi rostlinné zdroje vitaminu A patří:
- pečený sladký brambor: 1 403 mikrogramů (mcg) na celý brambor
- vařený špenát: 573 mcg na 1/2 šálku
- syrová mrkev: 459 mikrogramů na 1/2 šálku
- meloun: 135 mikrogramů na 1/2 šálku
- mango: 112 mcg na celé mango
- syrové sladké červené papriky: 117 na 1/2 šálku
- obohacené snídaňové cereálie: 90 mcg na porci
Živočišné zdroje vitaminu A zahrnují:
- hovězí játra: 6 582 mikrogramů na 3 unce (oz)
- sýr ricotta: 263 mcg na šálek
- Sleď atlantický: 219 mikrogramů na 3 oz ulovených ryb
- nízkotučné nebo odstředěné mléko s přidaným vitaminem A: 149 mcg na šálek
- vejce natvrdo: 75 mikrogramů na vejce
Tento článek vychází z www.medicalnewstoday.com, kde také naleznete více informací o tomto tématu.
Zdroje:
- Boyd, K. (2020). What is vitamin A deficiency?
https://www.aao.org/eye-health/diseases/vitamin-deficiency - Johnson, L. E. (2020). Vitamin A deficiency.
https://www.merckmanuals.com/professional/nutritional-disorders/vitamin-deficiency-dependency-and-toxicity/vitamin-a-deficiency - Sambrook, J. (2018). Vitamin A deficiency.
https://patient.info/healthy-living/vitamin-a-deficiency-leaflet - Vitamin A deficiency. (n.d.).
https://www.who.int/data/nutrition/nlis/info/vitamin-a-deficiency - Vitamin A. Fact sheet for health professionals. (2020).
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/#h6