fbpx
Co je lepek a proč je pro někoho škodlivý?
0

Konverzace o škodlivosti lepku jsou velmi kontroverzní. Většina zdrojů tvrdí, že je bezpečný pro všechny kromě těch, kteří mají celiakii. Někteří odborníci věří, že lepek je škodlivý pro většinu lidí.

Lepek nalezneme v pšenici, žitě, špaldě a ječmenu.

Dva hlavní proteiny v lepku jsou glutenin a gliadin. Gliadin je zodpovědný za většinu nepříznivých účinků lepku na našem zdraví.

Celiakie

Celiakie je nejzávažnější formou nesnášenlivosti lepku. Ovlivňuje asi 1 % populace.

Jedná se o autoimunitní poruchu, při které tělo zachází s lepkem jako s cizím útočníkem.

Nejběžnějšími příznaky celiakie jsou:

  • zažívací potíže
  • poškození tkáně v tenkém střevě
  • nadýmání
  • zácpa
  • průjem
  • bolest hlavy
  • únava
  • vyrážka na kůži
  • deprese
  • nevysvětlitelný úbytek na váze

Pro lékaře je často obtížné celiakii diagnostikovat. Ve skutečnosti, v jedné studii 80 % lidí s celiakií ani nevědělo, že ji vůbec má.

Potraviny s vysokým obsahem lepku

Mezi nejběžnější zdroje lepku ve stravě patří:

  • pšenice
  • žito
  • ječmen
  • pivo
  • koláče a sušenky
  • cereálie
  • těstoviny
  • chléb
  • pečivo

Mnoho dalších průmyslově zpracovaných potravin obsahuje lepek, důležité je si pečlivě přečíst informační štítek o složení výrobku.

Bezlepková strava

Bezlepkové obiloviny jsou například:

  • rýže
  • oves
  • proso
  • quinoa
  • čirok
  • tapioka
  • pohanka
  • amarant

Oves přirozeně lepek neobsahuje, ale přesto se v něm může objevit, proto je důležité zkontrolovat složení výrobku.

Bezlepková jídla

Existuje spoustu zdravých potravin, které jsou přirozeně bezlepkové:

  • maso
  • ryby a mořské plody
  • vejce
  • mléčné výrobky
  • ovoce
  • zelenina
  • luštěniny
  • ořechy
  • tuky, jako jsou oleje a máslo

Zpravidla je lepší zvolit si přirozeně bezlepkové potraviny než produkty zpracované bez lepku. Mají obvykle nízký obsah živin a vysoký obsah přidaného cukru nebo rafinovaných zrn.

Většina nápojů je také bezlepkových, kromě piva (pokud není uvedeno, že je bez lepku).

Tento článek vychází z www.medicalnewstoday.com, kde také naleznete více informací o tomto tématu. 

Zdroje:

Vložte komentář

TOP