Jáhly jsou loupaná zrna prosa. Pro diabetiky mohou být jáhly součástí zdravé a vyvážené stravy, jsou vynikajícím zdrojem vlákniny a obsahují řadu důležitých živin.
Jak můžou jáhly prospět cukrovce?
Výsledky studie z roku 2018 naznačují, že jáhly mohou pomoci regulovat hladinu cukru v krvi.
Do studie bylo zařazeno 64 účastníků se sníženou tolerancí glukózy. Každý účastník jedl denně 50 gramů jáhel zapečených do chleba. Účastníci jedli chléb po dobu dvanácti týdnů, nevynechali přitom svoji běžnou stravu. Po šesti týdnech se hladina glukózy nalačno snížila o 5,7 %.
Hladiny glukózy v krvi, nalačno a průměrné 2-hodinové hladiny glukózy, zůstaly nízké až do konce 12týdenního období studie.
Nutriční hodnota
Jeden šálek vařených jáhel obsahuje:
- 6,1 g bílkovin
- 1,7 g tuku
- 41 g uhlohydrátů
- 2,2 g vlákniny
Jáhly jsou také dobrým zdrojem živin, jako je mangan, měď, fosfor nebo hořčík.
Recepty z jáhel
Jáhly jsou v syrovém stavu nestravitelné, proto se musí napřed uvařit. Poté jej můžete použít jako přílohu nebo k přípravě různých pokrmů, jako jsou:
- Ovesné kaše
- Nádivky
- Polévky
- Saláty
Pro lidi trpící cukrovkou je vhodné do své stravy jáhly zařadit, jsou bohatým zdrojem vlákniny, obsahují důležité živiny a mohou pomoci udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Jedná se hlavně o diabetes 2. typu.
Tento článek vychází z www.medicalnewstoday.com, kde také naleznete více informací o tomto tématu.
Zdroje:
- All about the grains group. (n.d.).
https://www.choosemyplate.gov/eathealthy/grains - de Munter, J. S. L., et al. (2007). Whole grain, bran, and germ intake and risk of type 2 diabetes: A prospective cohort study and systematic review.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1952203/ - Diabetes diet, eating, & physical activity. (2016).
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/diet-eating-physical-activity - Diabetes superfoods (n.d.).
https://www.diabetes.org/nutrition/healthy-food-choices-made-easy/diabetes-superfoods - Eating doesn’t have to be boring. (n.d.).
https://www.diabetes.org/nutrition - Glycaemic index and diabetes. (n.d.).
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/carbohydrates-and-diabetes/glycaemic-index-and-diabetes - Millet, cooked. (2019).
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168871/nutrients - Patil, B. P., et al. (2015). Glycemic index and quality evaluation of little millet (Panicum miliare) flakes with enhanced shelf life.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4554602/ - Ren, X., et al. (2018). The glucose-lowering effect of foxtail millet in subjects with impaired glucose tolerance: A self-controlled clinical trial.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213109/ - Sluijs, I., et al. (2010). Carbohydrate quantity and quality and risk of type 2 diabetes in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition–Netherlands (EPIC-NL) study.
https://academic.oup.com/ajcn/article/92/4/905/4597588 - The lowdown on glycemic index and glycemic load (n.d.).
https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/the-lowdown-on-glycemic-index-and-glycemic-load - Understanding carbs: Find your balance. (n.d.).
https://www.diabetes.org/nutrition/understanding-carbs