fbpx
Jáhly pro diabetiky?

Jáhly jsou loupaná zrna prosa. Pro diabetiky mohou být jáhly součástí zdravé a vyvážené stravy, jsou vynikajícím zdrojem vlákniny a obsahují řadu důležitých živin. 

Jak můžou jáhly prospět cukrovce?

Výsledky studie z roku 2018 naznačují, že jáhly mohou pomoci regulovat hladinu cukru v krvi. 

Do studie bylo zařazeno 64 účastníků se sníženou tolerancí glukózy. Každý účastník jedl denně 50 gramů jáhel zapečených do chleba. Účastníci jedli chléb po dobu dvanácti týdnů, nevynechali přitom svoji běžnou stravu. Po šesti týdnech se hladina glukózy nalačno snížila o 5,7 %. 

Hladiny glukózy v krvi, nalačno a průměrné 2-hodinové hladiny glukózy, zůstaly nízké až do konce 12týdenního období studie. 

Nutriční hodnota

Jeden šálek vařených jáhel obsahuje:

  • 6,1 g bílkovin
  • 1,7 g tuku
  • 41 g uhlohydrátů
  • 2,2 g vlákniny

Jáhly jsou také dobrým zdrojem živin, jako je mangan, měď, fosfor nebo hořčík. 

Recepty z jáhel

Jáhly jsou v syrovém stavu nestravitelné, proto se musí napřed uvařit. Poté jej můžete použít jako přílohu nebo k přípravě různých pokrmů, jako jsou: 

  • Ovesné kaše
  • Nádivky
  • Polévky
  • Saláty

Pro lidi trpící cukrovkou je vhodné do své stravy jáhly zařadit, jsou bohatým zdrojem vlákniny, obsahují důležité živiny a mohou pomoci udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Jedná se hlavně o diabetes 2. typu. 

Tento článek vychází z www.medicalnewstoday.com, kde také naleznete více informací o tomto tématu. 

Zdroje:

TOP