Někteří lidé si myslí, že mrkev zvyšuje hladinu glukózy v krvi, a proto by ji lidé trpící cukrovkou jíst neměli. To však není pravda.
Karotenoidy
Mrkev je dobrým zdrojem barviv karoteniodů. Některé výzkumy dokonce naznačují, že karotenoidy mohu ochránit před diabetickou retinopatií.
Diabetická retinopatie je jedno z nejčastějších závažných onemocnění diabetu, které v pokročilém stádiu může vést až ke ztrátě zraku.
Zdravé sacharidy
Udržení optimální hladiny glukózy je primárním cílem léčby cukrovky. Celkové množství sacharidů, které člověk konzumuje, má na to silný vliv.
Středně syrová mrkev obsahuje 5,84 g sacharidů. Ačkoli mrkev nemá nízký obsah sacharidů, je jejich zdravým zdrojem.
Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) by sacharidy, v průměru, měly tvořit 45 % z kalorického příjmu člověka trpícího cukrovkou.
Udržování sacharidů ve zdravém rozmezí může člověku pomoci regulovat hladinu glukózy a zabránit tak dalším komplikacím spojených s cukrovkou, jako jsou třeba:
- Srdeční choroby
- Onemocnění ledvin
- Ztráta zraku
- Mrtvice
Vitamín A
Mrkev je skvělým zdrojem vitamínu A, který pomáhá regulovat imunitní funkce organismu. Nedostatek tohoto vitamínu může mít spojitost se vznikem cukrovky 1. typu.
Vláknina
Ve 100 g mrkve najdeme až 2,8 g vlákniny. Konzumace většího množství vlákniny může dokonce zlepšit hladinu glukózy v krvi.
Shrnutí
Karotenoidy, vláknina a vitamín A mohou pomoci udržet hladinu glukózy a předcházet tak komplikacím, jako je třeba onemocnění očí související s cukrovkou, proto je vhodné do svého jídelníčku mrkev zařadit. Není to však jediná potravina, která přispívá k udržení hladiny glukózy. Důležitý je celkový zdravý jídelníček a fyzická aktivita.
Tento článek vychází z www.medicalnewstoday.com, kde také naleznete více informací o tomto tématu.
Zdroje:
- 10 tips for healthy eating with diabetes. (n.d.).
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/10-ways-to-eat-well-with-diabetes - Carrots, raw. (2019).
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170393/nutrients - Carotenoids. (n.d.).
https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/carotenoids - Chen, C., et al. (2016). Therapeutic effects of soluble dietary fiber consumption on type 2 diabetes mellitus.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4950069/ - Diabetes and carbs. (2019).
https://www.cdc.gov/diabetes/managing/eat-well/diabetes-and-carbohydrates.html - GI foods advanced search. (n.d.).
http://www.glycemicindex.com/foodSearch.php?ak=list&food_name_search_type=cn&food_name=carrot&gi_search_type=lte&gi=&gl_search_type=lte%E2%89%B7=&country=&product_category=&lop=OR&find=Find+Records&page=1 - Glycemic index and diabetes. (n.d.).
https://www.diabetes.org/glycemic-index-and-diabetes - Gray, A., et al. (2019). Nutritional recommendations for individuals with diabetes.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279012/ - Non-starchy vegetables. (n.d.).
https://www.diabetes.org/nutrition/healthy-food-choices-made-easy/non-starchy-vegetables - Nutrition recommendations and interventions for diabetes. (2007).
https://care.diabetesjournals.org/content/diacare/30/suppl_1/S48.full.pdf - Rossino, M. G., & Casini, G. (2019). Nutraceuticals for the treatment of diabetic retinopathy.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6520779/ - Sluijs. I., et al. (2015). Dietary intake of carotenoids and risk of type 2 diabetes [Abstract].
https://www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753(14)00373-1/fulltext - Trasino, S. E., & Gudas, L. J. (2015). Vitamin A: A missing link in diabetes?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4623591/ - Valdés-Ramos, R., et al. (2015). Vitamins and type 2 diabetes mellitus.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4435229/ - Vitamin A. (2020).
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/