Negativní účinky cukru jsou nám dobře známy, od obezity až po zubní kaz. Nedávné výzkumy však také poukazují na silnou vazbu mezi konzumací cukru a příznaky deprese či úzkosti.
Nejenže cukr může vést k nerovnováze inzulinu a cukru v krvi, rafinované uhlohydráty a cukry mohou způsobit nedostatek vitamínu B, který je důležitý k udržení dobré nálady. To může ovlivnit také štítnou žlázu, přičemž hormony štítné žlázy regulují naši tělesnou teplotu, metabolismus a celkový růst. Všechny tyto faktory ovlivňují i naše myšlení.
Existují 2 typy cukru:
- Jednoduchý cukr: Jednoduchý cukr najdeme v ovoci, zelenině, ořeších, celozrnných výrobcích.Tyto potraviny obsahují vitamíny, bílkoviny a vlákninu, proto zpomalují vstřebávání cukru a činí z něj zdravou volbu.
- Přidaný a zpracovaný cukr: Nemá žádnou nutriční hodnotu. Můžeme ho najít v cukrovinkách, slazených nápojích a mezi několika dalšími potravinami a nápoji. Tělo ho nedokáže správně vstřebat a dostane se do těla okamžitě.
Kontrola spotřeby cukru
Ačkoliv víme, jak je cukr návykový, mělo by teď být mnohem jednodušší kontrolovat jeho spotřebu. Nicméně je třeba se vyvarovat i cukrům schovanými pod jmény jako jsou kukuřičný sirup, ovocný džus nebo med.
Americká kardiologická asociace (AHA) doporučuje přibližně 6 lžiček cukru (100 kcal) u ženy a 9 lžiček cukru (150 kcal) u muže denně.
Pro představu, jedna plechovka Coca-Coly má v sobě asi 8,25 lžiček cukru.
Ačkoliv světový výzkum spojitosti mezi cukrem a depresí stále pokračuje, mnoho studií potvrzuje, že vysoká hladina cukru může negativně ovlivňovat naše duševní zdraví, a proto je důležité si nebezpečí přidaného cukru uvědomit.
Tento článek vychází z www.medicalnewstoday.com, kde také naleznete více informací o tomto tématu.
Zdroje:
- Added sugar in the diet. (n.d.).
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/added-sugar-in-the-diet/ - Added sugars. (2018).
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/added-sugars - Della Corte, K. W., et al. (2018). Effect of dietary sugar intake on biomarkers of subclinical inflammation: A systematic review and meta-analysis of intervention studies.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986486/ - Depression and diabetes (n.d.).
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/emotions/depression - Depression [Fact sheet]. (n.d.).
https://adaa.org/understanding-anxiety/depression - Hu, D., et al. (2019). Sugar-sweetened beverages consumption and the risk of depression: A meta-analysis of observational studies [Abstract].
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032718315040 - Major depression. (2019).
https://www.nimh.nih.gov/health/statistics/major-depression.shtml - Mayne, S. T. (2019). Statement on new guidance for the declaration of added sugars on food labels for single-ingredient sugars and syrups and certain cranberry products. (2019).
https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/statement-new-guidance-declaration-added-sugars-food-labels-single-ingredient-sugars-and-syrups-and - Reis, D. J., et al. (2020). The depressogenic potential of added dietary sugars.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030698771930876X - Ritchie, H., & Roser, M. (2018) Mental health.
https://ourworldindata.org/mental-health - Selhub, E. (2020). Nutritional psychiatry: Your brain on food.
https://www.health.harvard.edu/blog/nutritional-psychiatry-your-brain-on-food-201511168626 - Timberlake, M., & Dwivedi, Y. (2019). Linking unfolded protein response to inflammation and depression: Potential pathologic and therapeutic implications.
https://www.nature.com/articles/s41380-018-0241-z