fbpx
Přírodní složka, která může podpořit zdravé stárnutí
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Přírodní složka, která může podpořit zdravé stárnutí

Nová studie naznačuje, že malé množství resveratrolu, který obsahuje i červené víno, by mohlo napodobit přínos estrogenu a podpořit tak zdravé stárnutí. To zahrnuje ochranu proti metabolickým onemocněním a kognitivnímu poklesu.

Velké množství této látky však může mít opačný účinek. 

Estrogen je steroidní hormon, který muži i ženy přirozeně produkují. Je známý hlavně pro regulaci reprodukce, ale také chrání před některými chorobami, které se vyskytují hlavně ve stáří, jako je cukrovka 2. typu, osteoporóza, metabolický syndrom a Alzheimerova choroba. 

Přírodní estrogen

Výzkum Henryho Bayele, Ph.D., molekulárního biologa na University College London ve Velké Británii naznačuje, že malé množství resveratrolu, který najdeme v arašídech, pistáciích, slupkách hroznů, červeném víně, borůvkách, malinách a dokonce i kakau a hořké čokoládě, může reprodukovat tyto zdravotní benefity. 

„Pravidelné nízké dávky resveratrolu, například rozumnou konzumací červeného vína v rámci zdravé stravy, mohou být schopny poskytnout výhody estrogenu. To by platilo pro muže i ženy všech věkových kategorií, ale ženy po menopauze mohou tyto přínosy pociťovat nejvíce, protože mají nižší estrogenové rezervy než muži podobného věku, “ říká Bayele.

Francouzský paradox 

V článku popisující jeho práci Bayele poznamenává, že tato zjištění mohou pomoci vysvětlit „francouzský paradox“. Tento termín vznikl z pozorování, že navzdory konzumaci francouzské kuchyně s vysokým obsahem tuků její obyvatelé zaznamenávají nízký výskyt kardiovaskulárních chorob a určitých typů rakoviny.

Vědci si myslí, že by se mohlo jednat o spojitost s francouzskou zálibou v pití červeného vína. 

Bayle však varuje, že účinky na buňky in vitro (ve skle) nemusí odrážet stejné účinky na lidi. 

Tento článek vychází z www.medicalnewstoday.com, kde také naleznete více informací o tomto tématu.

Zdroje:

TOP