Středomořská strava snižuje riziko kognitivních poruch
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Středomořská strava snižuje riziko kognitivních poruch

Nová studie ukázala souvislost mezi dodržováním středomořské diety a snížením kognitivních poruch.

Demence a Alzheimerova porucha

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je demence obecným termínem odkazující na významný kognitivní pokles, hlavně ve stáří. Různé nemoci mohou způsobit demenci, nejčastěji se jedná o Alzheimerovu chorobu.

V začínajícím stádiu Alzheimerovy choroby může dojít ke ztrátě paměti nebo změnám v chování. Jak se nemoc vyvíjí, mohou se dostavit potíže s pohybem a výrazné výpadky paměti, například neschopnost rozpoznat členy rodiny nebo blízké přátele. V pokročilém stádiu Alzheimerovy choroby může být osoba neschopna komunikovat a je většinou zcela závislá na jiných lidech a jejich péči.

V současné době neexistuje žádný lék, který by dokázal Alzheimerovu chorobu úplně vyléčit. V důsledku toho jsou nové poznatky, které by mohly zpomalit nebo oddálit nástup kognitivních poruch, velmi cenné.

Středomořská strava

Autoři studie chtěli prozkoumat možnou roli středomořské stravy v boji proti demenci.

Podle článku z roku 2017 v časopise Nutrition Today výzkum ukázal, že středomořská strava má řadu zdravotních benefitů. Snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, cukrovky, rakoviny prsu a střev, zánětlivé onemocnění střev a neurodegenerativních onemocnění, jako jsou např. Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. 

Základ středomořské stravy tvoří čerstvé ovoce a zelenina (do salátů nebo jako příloha k masu), celozrnné potraviny, semínka, ořechy a olivový olej, který je hlavním zdrojem tuků. Důležité jsou také ryby, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a mohou v těle zabraňovat zánětu nebo také pomáhat snižovat riziko mrtvice a srdečního selhání.

Snížené riziko kognitivních poruch

Autoři také poznamenávají, že studie měla určitá omezení. 

Může se například jednat o to, že lidé dodržující středomořskou dietu jsou obecně fyzicky aktivnější. To může snižovat riziko různých závažných zdravotních onemocnění. Výzkum přesto přispívá k rostoucímu množství důkazů o tom, že středomořská strava opravdu může zlepšit vaše zdraví.

Tento článek vychází z www.medicalnewstoday.com, kde také naleznete více informací o tomto tématu.

Zdroje:

  • https://www.nei.nih.gov/research/clinical-trials/age-related-eye-disease-studies-aredsareds2
  • https://dx.doi.org/10.1097%2FNT.0000000000000228
  • https://www.cdc.gov/aging/dementia/index.html

TOP